Colaborarea dintre generații, un exemplu de bună practică la Centrul Generații din Războieni-Cetate, jud. Alba
Antonio are 11 ani și este cel mai mare dintre copiii familiei – Laurențiu are 10 ani, iar Alexandra 8. Cei trei sunt crescuți doar de mama lor care lucrează la o firmă din Câmpia Turzii, unde primește salariul minim pe economie. Salariul acesta mic, alocațiile celor trei copii și bursele sociale sunt singurele venituri ale familiei.
Cei trei frați fecventează centrul social din Războieni-Cetate, susținut de Fundația Regală Margareta a României și de Asociația Filantropia Ortodoxă de Alba Iulia. Aici, copiii primesc sprijin școlar și material. Pe lângă hrană, îmbrăcăminte și alimente, ei beneficiază la centru de un foarte mare ajutor la nivel educațional și personal. Astfel, ei sunt ajutați la realizarea temelor, primesc meditații la materiile de bază și își dezvoltă abilitățile de comunicare și deprinderile practice prin activități desfășurate împreună cu voluntari seniori din comunitate.
Impactul interacțunii cu voluntarii seniori asupra copiilor, este unul pozitiv, iar cei mici așteaptă cu nerăbdare întâlnirile cu aceștia. Unul dintre voluntarii care aduc inspirație și fascinație în rândul copiilor de la centrul Generații din Războieni-Cetate, este dl. Popovici Pantilimon, profesor de istorie și geografie, de care Antonio se simte foarte apropiat.
„La centru, domnul profesor a venit pentru noi și, de la prima întâlnire, mi-a plăcut așa mult! Odată ne-a vorbit despre satul nostru. Ne-a adus și o carte mare, de demult, învechită și ne-a zis că e de la biserică, un registru de botez. Ne-a citit numele bunicilor și străbunicilor noștri. Foarte tare! Ne-a vorbit și despre regii României, când eu am aflat multe lucruri interesante, și despre o regină care iubea poporul și hainele populare. Ne-a arătat filme despre vulcani, ghețari, despre cum se vede pământul din satelit, despre deșert, despre povestea unui urs polar… dar câte nu am aflat! Ni-i drag domnul profesor care a scris multe cărți, iar eu sunt fericit că vine la noi la centru să ne vorbească despre istorie, locuri și oameni.” ne-a mărturisit Antonio.
Proiectul social școală după școală continuă și anul acesta în Războieni-Cetate, în beneficiul a 35 de copii care provin din familii vulnerabile, prin grantul Generații oferit de Hochland România. Copiii reușesc să depășească provocările educaționale și personale prin implicarea a 11 voluntari seniori din comunitate.