Abordarea intergenerațională – un model de bune practici

Odată cu finalul anului școlar se încheie și al treilea ciclu al programului de susținere și îndrumare pe care Fundația Regală Margareta a României îl oferă organizațiilor din mediul rural și urban. Prin intermediul metodei Generații, organizațiile sunt ajutate să implementeze abordarea intergenerațională în activitățile din centre de zi pentru copii, devenind astfel un model de urmat în comunitățile pe care le reprezintă.
Abordarea intergenerațională are la bază convingerea că fiecare persoană, indiferent de vârstă, reprezintă o resursă pentru comunitate, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității, interacțiunea și dialogul între generații sunt premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice. Copiii, tinerii și bătrânii sunt încurajați să participe împreună la activități educative, recreative, sportive, în cadrul Centrelor Generații.
Doamna Aurica are 80 de ani și este unul dintre bunicii-voluntari activi din cadrul centrului Mozaic al Fundației de Sprijin Comunitar Bacău: “Iubesc foarte mult copiii. Din păcate, nepoții mei nu îmi sunt aproape, sunt plecați peste hotare. Toți copiii îmi sunt dragi și doresc le să transmit o parte din cunoștințele mele și din poveștile cu care eu am crescut, să îi învăț să trăiască frumos și să se bucure de orice lucru care îi înconjoară.”
Fundația pentru Sprijin Comunitar Bacău este un model de bună practică. În cadrul centrului de zi pentru copii sunt peste 10 vârstnici voluntari, care se implică în activități educative și recreative pentru cei 30 de copii cu situații financiare dificile și pe care greutățile vieții îi pot pune în riscul de a abandona școala.
Un alt model de bună practică este centrul Fundației Diaconia Brașov. Aici, vârstnicii îi îndrumă pe copii în realizarea temelor și îi pregătesc individual pe acei copii care au nevoie de o atenție suplimentară. Cei mici, alături de voluntarii seniori, participă la cursuri educaționale, cluburi vocaționale sau ateliere de creație precum: lucru manual, experimente științifice, lecții de gătit și multe altele. Copiii sunt încântanți de faptul că primesc sprijin de la persoane cu experiență, iar vârstnicii devin plini de energie în prezența copiilor.

Distribuie pe:

FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE!

Înscrie-te la newsletter

URMĂREȘTE-NE: