De Ziua Europeană a Solidarității între Generații seniorii sunt invitați să se înscrie ca voluntari pentru copii la Centrele Generații

De Ziua Europeană a Solidarității între generații, seniori specialiști în diverse domenii sunt îndemnați să se alăture copiilor din centrele sociale tip școală după școală, în cadrul programului național Generații al Fundației Regale Margareta a României. Ziua Europeană a Solidarității între generații, sărbătorită pe 29 aprilie, este o ocazie de a recunoaște diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre generații, de a conștientiza importanța acestor legături și a rolului pe care fiecare generație poate să și-l asume pentru un viitor sustenabil al societății noastre.

Îmbătrânirea accelarată a populației și rata crescută a abandonului școlar sunt două dintre problemele sociale majore ale României. Conform raportului INSSE, populația de vârstnici a țării noastre număra peste 3,8 milioane de persoane, iar în urma unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României, s-a constatat că 47% dintre vârstnici se confruntă cu un profund sentiment de inutilitate provocat de piederea rolului social. În același timp, copiii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunitățile defavorizate se confruntă cu resurse umane insuficiente. Strânsa colaborare între generații, schimbul de valori și experiență între acestea reprezintă una dintre soluțiile propuse de Fundația Regală Margareta a României pentru rezolvarea acestor probleme.

În acest sens, Fundația a dezvoltat conceptul de educație intergenerațională în centrele școală după școală. Aceasta presupune implicarea persoanelor vârstnice care doresc să rămână active după retragerea din activitatea profesională ca voluntari în desfășurarea de activități educative în beneficiul copiilor care provin din medii devaforizate și care au nevoie de susținere pentru a rămâne în școală, prin meditații individuale, cluburi sau diverse ateliere. În Centrele Generații, copiii sunt ajutați din punct de vedere școlar, se dezvoltă și la nivel vocațional și relațional, iar vârstnicii își regăsesc utilitatea și își valorifică pasiunile prin participarea sau coordonarea unor activități teoretice sau practice. Centrele sociale de tip școală după școală beneficiază astfel de resurse umane gratuite și își diversifică portofoliul activităților educaționale sau vocaționale oferite copiilor din comunitate.

Activitățile intergeneraționale se desfășoară în cadrul centrelor din comunitate sau chiar online, astfel încât pot participa și seniorii care vor să se conecteze cu copiii din confortul propriei locuințe. Seniorii care vor sa devină voluntari sau mentori la Centrele Generații trebuie să fie specialiști într-un anumit domeniu, să aibă o atitudine pozitivă și disponibilitate pentru a lucra cu copiii. Activitățile oferte pot avea teme diverse, de interes pentru copii: pregătire la diferite materii școlare în scop remedial sau pentru examene, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale ori  sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere. Voluntariatul în mediul virtual reprezintă pasul următor în evoluția relațiilor intergeneraționale în scop educațional și permite celor implicați întâlniri la distanță, cu un orar flexibil.

Colaborarea dintre copiii și voluntarii seniori din Centrele Generații determină un progres vizibil în dezvoltarea copiilor la nivel școlar, dar și la nivel personal. Copiii învață să respecte bătrânețea, găsesc în vârstnici căldura bunicilor pe care i-au pierdut sau pe care nu i-au avut niciodată, învață din experiența și poveștile de viață ale seniorilor. Prin sesiunile de pregătire școlară individuală, rezultatele lor școlare se îmbunătățesc, stima de sine crește, ajutându-i să devină mai încrezători și mai responsabili. Prin participarea la cluburi și atelierele practice, copiii capătă și își dezvoltă anumite abilități practice și descoperă diferite pasiuni. La rândul lor, vârstnicii care devin voluntari în cadrul centrelor sociale pentru copii, uită de singuratate și se simt mai utili, mai activi, regăsesc gustul de a trăi, se încarcă cu energia copiilor.

 

Începând cu 2015, au primit grantul Generații și au implementat metoda intergenerațională 43 de centre sociale, iar peste 800 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai copii de școală primară și gimnazială, proveniți din familii sărace.

În anul școlar 2021-2022, Fundația Regală Margareta a României sprijină 21 centre sociale de zi din țară prin programul Generații. În prezent, în aceste centre, 150 de seniori activează ca voluntari pentru 700 de copii.

Seniorii care doresc să se implice, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460–001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială pentru vârstnicii din România, sau se pot înscrie direct prin completarea unui formular on-line pe website-ul www.intergenerational.ro.

Programul Generații este susținut la nivel național de Hochland România, Raiffeisen Bank, Fundația Bosch România și Kaufland – #ÎNSTAREDEBINE, și se desfășoară în prezent în următoarele centre sociale:

  1. Centrul Comunitar Generații – București, sector 6
  2. Fundația Sfântul Dimitrie – București, sector 2
  3. Asociația Caritas Centrul Cenade– sat Cenade, jud. Alba
  4. Asociația Caritas Centrul Blaj – Blaj, jud. Alba
  5. Asociația Familia 2004 – Blaj, jud. Alba
  6. Centrul Oaza Copiilor – Arad
  7. Casa Yana – com. Nicolae Bălcescu, jud Bacău
  8. Fundația Inocenti – Bistrița Năsăud – jud. Bistrița
  9. Fundația Diaconia Ajutor Internațional – Brașov
  10. Asociația „Aici pentru Tine”- Brașov
  11. Fundația Creștină Diakonia – com Bonțida, jud. Cluj
  12. Fundația Creștină Diakonia – com. Cernat, jud. Covasna
  13. Asociația Multi-funcțională Filantropia „Sfântul Spiridon” – Galați
  14. Asociația „Samarineni în comunitate”, Mărculești, jud. Ialomița
  15. Casa Maria II Asociația Filantropia – Reghin, jud. Mureș
  16. Fundația Buckner – Târnăveni, jud. Mureș
  17. Fundația Talentum – Târgu Mureș, Mureș
  18. Asociația „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” – Satu-Mare
  19. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Florian Cristescu – Turnu Măgurele, Teleorman
  20. Asociația Semper Agape – com. Banloc, jud. Timiș
  21. Asociația Stern der Hoffnung – Buziaș, jud. Timiș

***

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una din organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanlor vârstnice. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Distribuie pe:

FII LA CURENT CU NOUTĂȚILE!

Înscrie-te la newsletter

URMĂREȘTE-NE: